Is Crowdfunding veilig om in te investeren?

Crowdfunding is beleggen in andermans ideeën en daarmee ga je dus automatisch een risico aan. Het idee kan bijvoorbeeld mislukken en een bedrijf kan failliet gaan. Is het daarom wel verstandig om te investeren in een crowdfunding project?

Investeren = Risico nemen.

Net als alle andere vormen van investeren, zit er een risico aan crowdfunding. Aandelen kunnen naar boven, maar ook naar beneden gaan, landen kunnen in zware problemen komen en als je rond de kerst van 2017 in Bitcoins was gestapt, was je nu ook zwak, ziek en misselijk geworden. Investeren is inherent aan risico’s en het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je wil nemen en dat geldt ook voor het investeren in crowdfunding.

Crowdfunding risico’s inschatten.

Voordat je gaat beleggen in een crowdfunding campagne van iemand, denk eerst eens na hoe je wil beleggen. Wil je het geld terug hebben in drie jaar inclusief een mooie rente, of neem je het risico te beleggen in ruil voor aandelen. In het eerste geval heb je je geld veel sneller terug dan in het tweede geval.

Als je dat bepaald hebt, moet je het risico proberen in te schatten. Dit kan je doen door middel van het project eens goed door te lezen en te begrijpen welke zekerheden de ondernemers bieden. Daarnaast zie je dat er verschillende projecten met verschillende rentes en/of aandelenverdelingen worden aangeboden. Het zal duidelijk zijn dat een project waarvan de ondernemer zijn eigen huis ter garantie aanbiedt en een mooi track record heeft, een lagere rente zal aanbieden dan iemand die vanuit een uitkeringssituatie met nul eigen vermogen een project start. Daarom kan je in het algemeen stellen dat hoe hoger de rente of het aantal aandelen die worden aangeboden, hoe hoger het risico dat het mis gaat.

Risicospreiding bij crowdfunding.

Om het risico te spreiden, raden we aan om nooit al je geld op één paard te zetten. Het beste is om je in te schrijven bij verschillende crowdfunding websites en je totale belegbare crowdfunding vermogen te spreiden over verschillende projecten. Waarom duizend euro beleggen in één project, als je die duizend euro kan beleggen over tien of soms wel twintig verschillende projecten. Mocht het dan toch niet zo gaan als verwacht en het project in de problemen komen, dan heb je de andere projecten om het verlies van dat ene project te compenseren.

Bijvoorbeeld: Je investeert in tien projecten honderd euro, die per project gemiddeld twaalf procent rentevergoeding betalen. In het eerste jaar betalen alle projecten keurig hun rente en aflossing, echter in jaar twee gaat het bij één project mis en de ondernemer gaat failliet. Ondanks dat je al twintig procent van de aflossing terug hebt en hij je over het eerste jaar twaalf procent rente heeft betaald, heb je een verlies van 68 euro op dat project. Doordat je de investering gespreid hebt belegd, wordt het verlies geheel gecompenseerd door de inkomsten uit de andere projecten. Natuurlijk zal je niet de winst hebben die je had gehoopt, echter is het nog steeds meer dan dat het zou zijn geweest op een spaarrekening van de Rabo Bank.

Conclusie.

Investeren in crowdfunding projecten is niet zonder risico. Maar doe je het juiste voor onderzoek en spreid je de risico’s, dan is de kans op een succesvolle investering een stuk groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *