Hoeveel kost een crowdfunding campagne?

Hoeveel kost het je als je een crowdfunding campagne wil starten en succesvol wil doorlopen? Sommige website zeggen dat het gratis is, maar is dat ook zo? Nee, het kost je geld en in sommige gevallen veel geld.

De kosten van de start van een crowdfunding campagne.

 

Er zijn crowdfunding platformen die vooraf geld vragen, variërend van enkele procenten tot enkele tientallen procenten. Lees daarom goed de regels door voordat je start en denk ook niet meteen dat de goedkoopste echt de goedkoopste is. Immers als je honderdduizend euro vraagt en ze willen een start fee van 5% en ze leveren niets, dan ben je wel vijfduizend euro kwijt. Waar een andere misschien 10% vraagt bij succes.

 

De kosten voor het maken van een goede crowdfunding pitch.

 

Wil je succesvol zijn, dan heb je een goede pitch nodig, aangevuld met een goed businessplan. Lukt het je niet deze te schrijven, dan helpen sommige platforms je daarmee. Maar ook dat is niet gratis. Kijk hier goed wat je zelf kan en huur desnoods een buitenstaander in.

 

De kosten voor promotie van je crowdfunding campagne.

 

Je bent geaccepteerd en nu gaat je project online. De volgende stap die geld kost, is de marketing van je plan. Als eerste heb je de gratis marketing van het inschakelen van familie en vrienden. Echter, dat zal niet genoeg zijn om elke potentiele investeerder te bereiken. Sommige crowdfunding websites bieden een ‘spotlight’ functie aan, dan sta je bovenaan. Dit is natuurlijk niet gratis. Maar denk ook aan een advertentiecampagne op Facebook of betaald adverteren op Google AdWords, dit kost allemaal geld.

 

De afwikkelingskosten van je crowdfunding campagne.

 

Je hebt je target gehaald en je project was een succes, nu komen er nog de afwikkelingskosten. Denk aan notariskosten, juridische kosten en accountantskosten, ze zijn allemaal voor jouw rekening. Het kan ook maar zo zijn dat je van een eenmanszaak naar een BV moet, ook dit kost extra geld en heeft financiële gevolgen die je niet moet vergeten.

 

Rentekosten van een crowdfunding campagne.

 

Deze kosten heb je niet tijdens de actie, ga je echter in zee met een crowdfunding platform die je een lening kan aanbieden, houd er dan rekening mee dat je de komende jaren een stevige rente moet betalen, die kan oplopen tot boven de 10% op jaarbasis.

 

Conclusie.

 

Een crowdfunding campagne is een zeer interessante manier voor het financieren van je bedrijf of project, echter houd rekening met alle kosten. Calculeer daarom de kosten in je project vanaf de start. Heb je voor het project zelf honderdduizend euro nodig en verwacht je dat de totale kosten van de crowdfunding campagne twintig procent zullen bedragen, neem deze dan vanaf het begin mee in de financiering. Het zou namelijk zonde zijn als het project succesvol is, maar je aan het einde van de rit twintigduizend euro te kort komt omdat je de additionele kosten van de crowdfunding campagne bent vergeten mee te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *